Manege & Ruiter Bond wedstrijden

Het Almeersch Hippisch Centrum is aangesloten bij de Manege & Ruiter Bond (M&RB). De M&RB heeft een zeer compleet programma opgesteld op basis waarvan de lessen bij de aangesloten maneges plaatsvinden. Dit programma bestaat uit een theorie gedeelte en een verzameling af te leggen dressuur en vaardigheidsproeven om de bekwaamheid van de ruiter te toetsen. Hieronder vind je voor deze beide onderdelen een collectie van pdf bestanden waarin je deze informatie terug kunt vinden.

Op de website www.manegeruiterbond.nl kunt je alle proeven, theorie en informatie gratis downloaden.

Download hier het reglement voor de Manege & Ruiter Bond proeven.

Diplomarijden

Al geruime tijd rijden veel manegeleerlingen van de manege diplomawedstrijden. Erg leuk en leerzaam. Hieronder volgt een uitleg wat dit inhoudt.

Elke leerling van Almeersch Hippisch Centrum is in het bezit van het M&RB ruiterpaspoort. Hierin zijn allerlei vakjes opgenomen. In elk vakje past een stempel. Wanneer je diplomawedstrijden gaat rijden komen in de vakjes van de dressuurproeven stempels te staan. Hieraan zie je de vorderingen die je maakt. Bij elke wedstrijd lever je je paspoort in voor je gaat rijden. Je krijgt je paspoort weer terug bij de prijsuitreiking.

Via de mail of bij de balie in de foyer kun je je inschrijven voor de wedstrijd. Je geeft de pony of paard op waar je graag op wilt gaan rijden. (je mag totaal 4 favorieten opgeven omdat de manegepaarden maar een aantal proeven mogen lopen)

Om te zorgen dat je echt leert paardrijden is het belangrijk dat je niet steeds op hetzelfde paard / pony rijdt.

Op de dag van de wedstrijd ben je ruim op tijd aanwezig (minimaal 1 uur voor je starttijd). Je pony of paard moet er tiptop uitzien, net als jij. In de theorie staat meer over wedstrijdrijden en hoe je je paard daarvoor mag optutten.

Op de wedstrijddag zelf let je goed op je starttijd (deze staat in de week voor de wedstrijddag op de site of facebook gepubliceerd). Vervolgens meld je je op stal en word je opgehaald door de ringmeester als je proef bijna begint zodat je op tijd klaar staat bij de rijbaandeur om los te rijden in de achterste rijbaan.

Na je wedstrijd ruim je al je spullen netjes op en als je de laatste op jouw paard of pony hebt gereden die dag, zorg je, dat al de vlechtjes uitgehaald worden.

Aan het eind van de wedstrijd is de prijsuitreiking. Als je het heel erg goed hebt gedaan verdien je een punt en krijg je een stempel in je paspoort.

Als je meer dan 189 punten hebt gehaald krijg je een promotiepunt, bij 3 promotiepunten mag je door naar het volgende niveau.

De even D-proeven zijn diploma proeven. Als je de voor 3e keer de D2, D4, D6, D8 en D10 gaat rijden dan moet je ook een theorie examen doen.

In je theorie mag je maximaal 3 fouten hebben en in je proef moet je minimaal 1 promotiepunt halen om het diploma te krijgen. Na proef 10 hoef je geen theorie meer te doen. De theorie kun je gratis downloaden op www.manegeruiterbond.nl

Als je voor je Diploma wilt rijden dan moet je dat wel bij de inschrijving apart vermelden zodat wij het theorie examen voor je klaar hebben liggen en het diploma klaar hebben voor de uitreiking.

Ringmeester

Ringmeester zijn is een belangrijke taak. De ringmeester zorgt ervoor dat elke ruiter op tijd klaar staat om deel te nemen aan de wedstrijd.

Als een ruiter de wedstrijd aan het rijden is, zorgt de ringmeester dat de volgende ruiter klaar gaat staan bij het tussenschot om de manegerijbaan in te kunnen als de vorige deelnemer heeft afgegroet. Zo hoeft niemand onnodig te wachten of zenuwachtig te zijn dat het allemaal niet lukt.

Help degene die de wedstrijd gaat rijden zo goed mogelijk. Is er aan gesingeld? Zitten de beugels goed? Zijn alle riempjes correct weggestoken? Bedenk dat jij het ook fijn vindt als iemand je helpt!

Voorlezer

Iemand die een wedstrijd rijdt hoort de proef te kennen maar gelukkig hoef je het niet uit je hoofd te rijden.

Op de wedstrijddag leest een voorlezer op wat de ruiter moet uitvoeren. Hardop zodat de ruiter het goed kan verstaan. De lezer leest op tijd, dus voordat de ruiter bij de betreffende letter is! Boek maar eens een privéles om een proef te oefenen, vraag ernaar bij je instructrice of bij de balie.

Wil je ons helpen bij de wedstrijd? Laat het ons weten want wij zijn altijd blij met alle hulp die wij krijgen.

Veel plezier met de wedstrijden!

paspoort-2