Hit-actief

 

Wij zijn binnen het Almeersch Hippisch Centrum continu op zoek naar verbetering en vernieuwing op het gebied van het welzijn en de verzorging van de paarden.

 

Onze manegepaarden zijn sinds juni 2017 ondergebracht in de Hit-actief stal. Onze paarden en pony’s leven 24 uur per dag 7 dagen in de week, het hele jaar door met elkaar in de kudde, waarbij de paarden op een natuurlijke manier vrij kunnen bewegen en sociaal contact kunnen hebben. De paarden hebben vrij toegang tot het geautomatiseerde en computergestuurde voersysteem waar zij ruwvoer (voordrooghooi) en brok kunnen eten. Wij hebben totaal 8 ruwvoerstations en 2 brokkenstations gebouwd. De paarden hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van een ruime schuilstal. De schuilstal is voorzien van verende paardenbedden zodat zij comfortabel en droog kunnen liggen. De voordelen van de Hit-actiefstal voor het welzijn en de gezondheid van de paarden zijn enorm: de paarden hebben veel meer rust, sociaal contact, frisse lucht, bewegingsruimte, minder kans op ziektes en blessures.

Bodem vrijloopstal buiten

In de Hit-actiefstal is gekozen voor een drainerende vloer van eco-granulaat met daarop een kunststof roostervloer afgewerkt met kunstgras, die op de klei bodem is aangelegd.

Voordeel is het drainerend vermogen en de mogelijkheid om deze bodem schoon te kunnen houden.

 

Watervoorziening

De grote waterdrinkbak is buiten gerealiseerd en aangesloten op het bestaande leidingwerk en voorzien van verwarming om deze te beschermen tegen de vorst.

 

Voersysteem

Het voeren van de paarden met hardvoer en ruwvoer is zoveel mogelijk geautomatiseerd. Het systeem van Hit-Actief paste het beste in onze bedrijfsvoering. Het voordeel is dat elk paard een rantsoen krijgt en niet te mager of te vet kan worden. Elk paard in de Hit-actiefstal is uitgerust met een transponder voor herkenning bij het voerstation.

Onder het dakoverstek tegen de muren van de hooischuur zijn 2 hardvoer stations gerealiseerd. Deze staan in rechtstreekse verbinding met 2 silo’s zodat de paarden altijd de beschikking hebben over brokken.

Ook is er een Vipruimte gerealiseerd om minder dominante paarden/pony’s bij te voeren of medicatie toe te dienen. Het ruwvoer wordt verstrekt in 8 ruwvoerstations die van buitenaf kunnen worden bijgevuld met de shovel.

 

Overdekte buiten schuilstal

De grote schuifdeur naast de hooischuur is de uitgang naar de buiten vrijloop (onder het schuine dak), hier kunnen de paarden schuilen en liggen in het strobed.

De paardentrap

Achter de mestvaalt hebben wij een heuse paardentrap gemaakt zodat de paarden vanaf een hoogte de omgeving kunnen bekijken.

 

Hit-Actief stal en manege lessen

De manege paarden worden altijd onder begeleiding van de vaste medewerkers uit de Hit-actief stal gehaald en teruggebracht. Wij hebben een aantal manege boxen vrij gehouden om de paarden voor de les te poetsen en op te zadelen. Het zal je opvallen dat de paarden in de winter geen dekens op hebben maar zich beschermen met een dik  haarkleed. Na de les kunnen de paarden in deze boxen worden afgezadeld en na verzorgt worden.

 

Rondleiding en uitleg

Wil je een keer van dichtbij alles bekijken en horen hoe alles werkt? Maak dan een afspraak bij de balie, wij laten graag zien hoe wij het welzijn van de manegepaarden hebben verbeterd.